De redenen waarom dit ongedierte zo gevaarlijk is


Waarschijnlijk heb je een grote hekel aan ongedierte. Met jou zijn er nog vele andere Nederlanders die een hekel hebben aan deze beestjes. Ze zien er vaak eng uit en daarbij komt dat veel ongedierte niet bepaald hygiënisch is. Dit is dan ook de voornaamste oorzaak dat mensen er een hekel aan hebben. Bepaalde soorten kunnen echter ook behoorlijk wat schade aanrichten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij muizen en houtworm. Maar waarom is dit ongedierte eigenlijk zo gevaarlijk? Dat vertellen wij je in de onderstaande tekst.

Waarom zijn muizen gevaarlijk?
Veel mensen krijgen de rillingen wanneer zij een muis in hun woning zien lopen. Muizen dragen vaak allerlei bacteriën met zich mee. Deze bacteriën kunnen via de uitwerpselen van muizen in jouw voedsel terechtkomen. Wanneer je de bacteriën binnen krijgt, kun je hier goed ziek van worden. Muizen zijn allereerst dus gevaarlijk voor jouw gezondheid. Daarom is het zaak om de beestjes zo snel mogelijk te lijf te gaan.

Dit is echter niet de enige reden om muizen te bestrijden. Nee, want muizen bestrijden is ook nodig omdat de beestjes behoorlijk wat schade aan kunnen richten in huis. De tanden van dit ongedierte groeien namelijk behoorlijk snel. Om deze kort te houden, knagen muizen aan van alles en nog wat. Dit kunnen bijvoorbeeld objecten zijn, maar muizen storten zich ook vaak op de bekabeling. Indien zij een elektriciteitsdraad doorbijten, valt de stroom uit. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan. En als gevolg van kortsluiting kan er brand uitbreken. Reden genoeg dus om direct in actie te komen wanneer je muizen in jouw huis hebt gezien.

Welke schade richt houtworm aan?
Naast muizen is houtworm ook een ongedierte dat behoorlijk gevaarlijk is. In tegenstelling tot muizen zien we deze beestjes echter niet snel opduiken. Houtworm houdt zich namelijk vaak schuil in houten objecten. Het ongedierte kan in houten meubels zitten, maar ook in haardhout. Daarnaast houden de beestjes zich vaak schuil in de houten dakconstructie.

De larven van de houtworm voeden zich met hout zodra zij uit zijn gekomen. Zij vreten zich een weg door het houten object waarin zij zich bevinden. Indien er veel houtworm in het hout aanwezig is, ontstaat er een soort gangenstelsel. Het hout kan hierdoor behoorlijk aangetast worden. Indien het hout erg beschadigd is, verliest het zijn stevigheid. Het gewicht van het dak kan hierdoor mogelijk niet meer gedragen worden. In het ergste geval stort jouw dak dus in. Om dit te voorkomen, moet je houtworm bestrijden. Doe dit altijd zo vroeg mogelijk. Hoe eerder je begint met het bestrijden van het ongedierte, des te eerder je verlost bent van het ongedierte. Bovendien blijft de schade zodoende beperkt.

Ander ongedierte dat gevaarlijk is
Houtworm en muizen zijn dus behoorlijk gevaarlijk, maar dit geldt ook voor andere soorten ongedierte. Wat te denken van kakkerlakken bijvoorbeeld? Deze beestjes kunnen opduiken in jouw voedsel, waardoor je behoorlijk ziek kunt worden. Ook zilvervisjes en papiervisjes kunnen schade aanrichten. Dit ongedierte kan zich tegoed doen aan behang en boeken. Tot slot hebben we natuurlijk ook nog ratten. Deze diertjes kunnen we eigenlijk gewoon onder de muizen scharen. Zij zijn immers net zo gevaarlijk als muizen. Wil je voorkomen dat er gevaar ontstaat door welk ongedierte dan ook? Zorg er dan voor dat je direct begint met de bestrijding. In dat geval ben je binnen de kortste keren verlost van de beestjes in jouw direct omgeving!