hond

Als je een hond hebt dan wil je natuurlijk goed voor hem of haar zorgen. Dit doe je door veel met je hond te wandelen, te spelen, door je hond aandacht en liefde te geven, door veel te aaien en te knuffelen maar ook door je hond het juiste voer te geven. Het juiste voer is heel erg belangrijk voor een hond, het zorgt ervoor dat hij of zij zich op z’n best voelt en ook lekker kan bewegen. Toch kan het lastig zijn om het juiste voer voor jouw hond te vinden. Wil je meer weten over hondenvoer? Lees hieronder dan snel verder voor meer informatie.

 

Verschillende soorten voer

Voor honden is er net als voor mensen een bijna eindeloos aanbod aan voer. Het is daarom voor jou als baasje ook lastig om het juiste voer voor jouw hond te vinden. Elke hond heeft andere behoeftes als het aankomt op eten, hier heeft bijvoorbeeld het ras van de hond invloed op, maar ook hoeveel de hond beweegt en hoe oud hij of zij is. Doe dan ook goed onderzoek naar de juisten hondenbrok voor jouw hond. Als het aan komt op hondenvoer kopen is het aanbod enorm groot, kijk goed wat jij aan jouw hond geeft.

 

Waarom is het juiste voer zo belangrijk?

Het juiste voer dat past bij jouw hond is heel erg van belang voor hoe jouw hond zich voelt. Je wilt namelijk dat jouw hond de juiste brandstoffen en vitamines binnen krijgt zonder dat daar kunstmatige onderdelen in zitten. Een kwalitatief hoogwaardig product zorgt dan ook goed voor het lichaam van jouw hond. Met de juiste voedingsstoffen kan jouw hond de hele dag rennen, spelen en kwispelen. Daarom is het van groot belang dat je het juiste hondenvoer kiest voor jouw hond.

 

Honden met allergieën

Er zijn ook honden die allergisch zijn voor sommige ingrediënten van hondenbrokken, dit weet je vaak pas na een tijdje. Symptomen hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn dat je hond veel jeuk krijgt, huisuitslag, een slechte vacht of dat ze extreem veel aan hun huis gaan krabben of likken. Daarom is het van groot belang om het juiste voer voor je hond te vinden, hondenbrokken waar niet teveel onnatuurlijke producten in zitten zijn dan vaak voor honden met een allergie veel beter. Wanneer je aan nieuw voer begint moet je jouw hond dus goed in de gaten houden.

 

Onder ongedierte verstaan we hier kleine ongewenste dieren. Dieren die we liever niet in onze nabijheid zien. Wat je ongewenst vindt, bepaal je zelf. Een bestrijdingsdienst zal zich met name bezighouden met de bestrijding van ongedierte, maar hoeft zich daartoe echter niet te beperken. Als je last van duiven hebt, dan wil je daar ook vanaf. Een belangrijk punt bij bestrijden is dat je geen ongewenste slachtoffers maakt, dieren die je had willen behouden. Maar we zullen ons hier berken tot ongedierte.

Voorkomen is beter dan genezen

Ongedierte krijg je niet, als er geen omgeving is waarin ze kunnen gedijen. Daarom moeten gebouwen goed schoon worden gehouden. Beestjes die zich graag tegoed doen aan huishoudafval, zouden daar niet bij moeten kunnen komen. Laat geen borden, bestek, pannen enzovoorts ’s nachts vuil in de keuken staan. Ongedierte houdt ook vaak van vocht. Dus voorkom vochtige plekken. Zorg dat er geen plaatsen zijn, waar ze zich kunnen verstoppen. Ze kruipen graag in gaten en spleten. Die dienen behandeld te worden. Dus kieren afkitten en gaten opvullen. De dieren zitten ook graag tussen wandmeubels en muren. Enige ruimte laten kan dat voorkomen.

Ongedierte bestrijden

Als we nog niet van een plaag kunnen spreken, dan zou je kunnen trachten om zelf het ongedierte te bestrijden. We praten dan met name over het gebruik van spuitbussen, en vergif in de vorm van poeder en korrels. Maar zulke middelen zijn nooit specifiek op een bepaald dier gericht. Zoals eerder gezegd, kunnen er slachtoffers vallen, die we niet kwijt wilden. Als kleine kinderen aan het vergif komen, dan kunnen ze daar behoorlijk ziek van worden. Ter bestrijding van mieren kun je sterk geurende kruiden op de mierenlooproute leggen. Dan raken ze verward. Praten we over een plaag dan kan je er beter een bestrijdingsdienst bij halen.

Welke overlast veroorzaakt ongedierte

Waarschijnlijk weet iedereen welke overlast ongedierte kan veroorzaken. We praten dan over bijvoorbeeld uitwerpselen, aangetast hout, gestoken worden door muggen, verontreinigd voedsel, knaagsporen, aangevreten papier, enzovoorts. Nu zal je teken niet in huis tegenkomen, tenzij bijvoorbeeld je hond ze mee naar binnen neemt of jezelf. Maar buiten in de tuin wel en teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken.

Een indeling

We kunnen ongedierte als volgt indelen:

 • knaagdieren. Muizen en ratten dus.
 • insecten. Oftewel diertjes met vleugels. Hier praten over veel verschillende dieren, onder meer muggen, vliegen en kevers
 • geleedpotigen. Voorbeelden zijn duizendpoten en spinnen

Elke groep vereist vaak een andere aanpak. Van ongedierte zullen we er twee uitlichten, namelijk de boktor en de houtworm. Beide dieren tasten hout aan.

De boktor en de houtworm

Voorkomen dat de boktor en de houtworm hout aantasten, kan je proberen door het een goede bewerking te geven. Ze nestelen zich graag in onbewerkt hout. De boktor en de houtworm bestrijden is niet eenvoudig. Ze kunnen veel schade aanrichten in huis. Dat geldt zeker als ze in de dakconstructie zitten. Die zou zelfs op een gegeven kunnen instorten. Vanwege dat risico kan je het houtworm en boktor bestrijden beter aan een Bestrijdingsdienst overlaten. Die weet waar te kijken en de dieren, inclusief de larven van de boktor, effectief te bestrijden.

 


Waarschijnlijk heb je een grote hekel aan ongedierte. Met jou zijn er nog vele andere Nederlanders die een hekel hebben aan deze beestjes. Ze zien er vaak eng uit en daarbij komt dat veel ongedierte niet bepaald hygiënisch is. Dit is dan ook de voornaamste oorzaak dat mensen er een hekel aan hebben. Bepaalde soorten kunnen echter ook behoorlijk wat schade aanrichten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij muizen en houtworm. Maar waarom is dit ongedierte eigenlijk zo gevaarlijk? Dat vertellen wij je in de onderstaande tekst.

Waarom zijn muizen gevaarlijk?
Veel mensen krijgen de rillingen wanneer zij een muis in hun woning zien lopen. Muizen dragen vaak allerlei bacteriën met zich mee. Deze bacteriën kunnen via de uitwerpselen van muizen in jouw voedsel terechtkomen. Wanneer je de bacteriën binnen krijgt, kun je hier goed ziek van worden. Muizen zijn allereerst dus gevaarlijk voor jouw gezondheid. Daarom is het zaak om de beestjes zo snel mogelijk te lijf te gaan.

Dit is echter niet de enige reden om muizen te bestrijden. Nee, want muizen bestrijden is ook nodig omdat de beestjes behoorlijk wat schade aan kunnen richten in huis. De tanden van dit ongedierte groeien namelijk behoorlijk snel. Om deze kort te houden, knagen muizen aan van alles en nog wat. Dit kunnen bijvoorbeeld objecten zijn, maar muizen storten zich ook vaak op de bekabeling. Indien zij een elektriciteitsdraad doorbijten, valt de stroom uit. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan. En als gevolg van kortsluiting kan er brand uitbreken. Reden genoeg dus om direct in actie te komen wanneer je muizen in jouw huis hebt gezien.

Welke schade richt houtworm aan?
Naast muizen is houtworm ook een ongedierte dat behoorlijk gevaarlijk is. In tegenstelling tot muizen zien we deze beestjes echter niet snel opduiken. Houtworm houdt zich namelijk vaak schuil in houten objecten. Het ongedierte kan in houten meubels zitten, maar ook in haardhout. Daarnaast houden de beestjes zich vaak schuil in de houten dakconstructie.

De larven van de houtworm voeden zich met hout zodra zij uit zijn gekomen. Zij vreten zich een weg door het houten object waarin zij zich bevinden. Indien er veel houtworm in het hout aanwezig is, ontstaat er een soort gangenstelsel. Het hout kan hierdoor behoorlijk aangetast worden. Indien het hout erg beschadigd is, verliest het zijn stevigheid. Het gewicht van het dak kan hierdoor mogelijk niet meer gedragen worden. In het ergste geval stort jouw dak dus in. Om dit te voorkomen, moet je houtworm bestrijden. Doe dit altijd zo vroeg mogelijk. Hoe eerder je begint met het bestrijden van het ongedierte, des te eerder je verlost bent van het ongedierte. Bovendien blijft de schade zodoende beperkt.

Ander ongedierte dat gevaarlijk is
Houtworm en muizen zijn dus behoorlijk gevaarlijk, maar dit geldt ook voor andere soorten ongedierte. Wat te denken van kakkerlakken bijvoorbeeld? Deze beestjes kunnen opduiken in jouw voedsel, waardoor je behoorlijk ziek kunt worden. Ook zilvervisjes en papiervisjes kunnen schade aanrichten. Dit ongedierte kan zich tegoed doen aan behang en boeken. Tot slot hebben we natuurlijk ook nog ratten. Deze diertjes kunnen we eigenlijk gewoon onder de muizen scharen. Zij zijn immers net zo gevaarlijk als muizen. Wil je voorkomen dat er gevaar ontstaat door welk ongedierte dan ook? Zorg er dan voor dat je direct begint met de bestrijding. In dat geval ben je binnen de kortste keren verlost van de beestjes in jouw direct omgeving!

Als eigenaar van een huisdier wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorgen voor je beste vriend. Daar horen ook bezoekjes aan de dierenarts bij. Niet alleen voor problemen, maar ook voor bijvoorbeeld inentingen, vaccinaties, een wormenkuur of een sterilisatie of castratie. En het kan natuurlijk gebeuren dat jouw huisdier toch gezondheidsproblemen ontwikkelt, bijvoorbeeld door een ongeluk, genetische aanleg of door ouderdom. De kosten van de dierenarts kunnen er hoog oplopen, zoals je misschien weet. Een hoge rekening is wel het laatste waar je op zit te wachten als je met je hoofd bij de gezondheid van je huisdier zit.

 

Een dierenverzekering kan je helpen

Een dierenverzekering kan de kosten dekken voor allerlei onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, bloed- en urineonderzoek, of een echo. Wanneer de dierenarts na deze diagnosemogelijkheden tot een diagnose komt en een behandeling voor ogen heeft kan deze ook gedekt worden door je dierenverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie of chemotherapie of een operatie. In veel gevallen worden er bepaalde medicijnen voorgeschreven voor jouw huisdier. Deze kunnen van korte tijd zijn, maar in sommige gevallen moet jouw huisdier deze blijven slikken. Vooral oudere huisdieren worden meer afhankelijk van medicijnen. De kosten kunnen hiermee behoorlijk oplopen, maar ook de kosten van medicijnen kunnen gedekt worden.

 

Let hierop voor jouw dierenverzekering

Het is natuurlijk verstandig om goed te bedenken of je een dierenverzekering nodig hebt. De premie begint heel schappelijk, maar kan bij een uitgebreide polis snel omhoog gaan. Bij het afsluiten van een dierenverzekering ga je een contract aan met een betalingsverplichting. Een dierenverzekering is doorgaans maandelijks opzegbaar, maar toch is het goed rekening te houden met de maandelijkse kosten dier er mee gepaard gaan. Je wilt niet denken aan geld als het om de gezondheid van jouw hond of kat gaat, maar denk ook om je eigen financiële gezondheid.

 

Heeft jouw huisdier een dierenverzekering nodig?

Sommige dieren lopen meer gezondheidsrisico’s en daar kun je rekening mee houden in je afweging om een dierenverzekering af te sluiten. Een niet-raszuivere poes die altijd binnen blijft loopt minder risico dan een raszuivere hond waarmee je dagelijks de hort op gaat. Niemand wil een risico lopen met zijn geliefde huisdier en geld zou geen overweging moeten zijn. Desalniettemin is het verstandig goed te kijken naar het risicoprofiel van jouw huisdier en je financiële situatie voordat jij je beslissing neemt. Daar zijn jij en je huisdier bij gebaat.

 

Als je de trotse eigenaar bent van een hond, kat of paard, heb je waarschijnlijk al gedacht aan een dierenverzekering. Dit beschermt je portemonnee als je trouwe metgezel naar de dierenarts moet of per ongeluk andere mensen benadeelt. Hoewel de verzekering je volledig dekt, hoef je er maar een klein bedrag aan uit te geven. Afhankelijk van welke huisdierenverzekering je kiest, kost de dekking je slechts enkele euro’s per maand. Dierenverzekering vergelijken kan je daarnaast veel voordeel opleveren.

 

Maar of je je nu wilt beschermen tegen de hoge dierenarts kosten voor je hond, kat of paard of gewoon een minimale dekking wilt als je huisdier schade toebrengt aan derden – je moet altijd van tevoren verschillende dierenverzekeringen vergelijken. Een hondenaansprakelijkheidsverzekering kan je bijvoorbeeld 40 euro of 140 euro per jaar kosten. Met een vergelijkingscalculator voor dierenverzekeringen kun je ook snel en gemakkelijk de diensten van veel aanbieders in kaart brengen.

 

Dierenverzekering vergelijken: Welke dierenverzekeringen zijn er?

Volgens een onderzoek leven er bijna 33,4 miljoen huisdieren bij Nederlandse huishoudens. Vooral katten (meer dan 2,6 miljoen) en honden (meer dan 1,5 miljoen) zijn populair. Zo verschillend als elke eigenaar en elk dier is, zo verschillend zijn ook de vormen van dierenverzekeringen. Het overzicht van dierenverzekering vergelijken toont je welke verzekeringen er zijn en wat ze doen:

 

 1. Hondenaansprakelijkheid: Betaalt voor financieel verlies, schade aan eigendommen en persoonlijk letsel veroorzaakt door de hond aan derden.

 

 1. Hondenziektekostenverzekering: dekt de algemene dierenarts kosten, bijvoorbeeld voor ambulante behandeling, naast de chirurgische kosten.

 

 1. Paardenaansprakelijkheid: Als je paard schade veroorzaakt aan andere mensen, zijn eigendom, persoonlijk letsel en financiële schade gedekt.

 

 1. Paardenchirurgieverzekering: Alle kosten die tijdens een operatie worden gemaakt, worden door deze verzekering vergoed, afhankelijk van het tarief.

 

 1. Paardenziektekostenverzekering: veterinaire en chirurgische kosten zijn verzekerd.

 

 1. Paardentransport en diefstalverzekering: Biedt financiële compensatie als je paard sterft, gestolen wordt of als een brand of blikseminslag leidt tot de dood van het dier als gevolg van het vervoer.

 

 1. Paardenlevensverzekering: Afhankelijk van het tarief betaalt de verzekering bij overlijden of een noodslachting van je paard door ziekte, ongeval, vervoer, brand, blikseminslag, diefstal of onbruikbaarheid van de fokkerij.

 

 1. Kattenchirurgieverzekering: Als je kat of kater een operatie nodig heeft, worden de kosten gedekt zoals contractueel overeengekomen.

 

 1. Kattenziektekostenverzekering: Naast de operationele kosten is ook de algemene veterinaire behandeling verzekerd.