Bestrijdingsdienst, wanneer inschakelen
Onder ongedierte verstaan we hier kleine ongewenste dieren. Dieren die we liever niet in onze nabijheid zien. Wat je ongewenst vindt, bepaal je zelf. Een bestrijdingsdienst zal zich met name bezighouden met de bestrijding van ongedierte, maar hoeft zich daartoe echter niet te beperken. Als je last van duiven hebt, dan wil je daar ook vanaf. Een belangrijk punt bij bestrijden is dat je geen ongewenste slachtoffers maakt, dieren die je had willen behouden. Maar we zullen ons hier berken tot ongedierte.
Voorkomen is beter dan genezen
Ongedierte krijg je niet, als er geen omgeving is waarin ze kunnen gedijen. Daarom moeten gebouwen goed schoon worden gehouden. Beestjes die zich graag tegoed doen aan huishoudafval, zouden daar niet bij moeten kunnen komen. Laat geen borden, bestek, pannen enzovoorts ’s nachts vuil in de keuken staan. Ongedierte houdt ook vaak van vocht. Dus voorkom vochtige plekken. Zorg dat er geen plaatsen zijn, waar ze zich kunnen verstoppen. Ze kruipen graag in gaten en spleten. Die dienen behandeld te worden. Dus kieren afkitten en gaten opvullen. De dieren zitten ook graag tussen wandmeubels en muren. Enige ruimte laten kan dat voorkomen.
Ongedierte bestrijden
Als we nog niet van een plaag kunnen spreken, dan zou je kunnen trachten om zelf het ongedierte te bestrijden. We praten dan met name over het gebruik van spuitbussen, en vergif in de vorm van poeder en korrels. Maar zulke middelen zijn nooit specifiek op een bepaald dier gericht. Zoals eerder gezegd, kunnen er slachtoffers vallen, die we niet kwijt wilden. Als kleine kinderen aan het vergif komen, dan kunnen ze daar behoorlijk ziek van worden. Ter bestrijding van mieren kun je sterk geurende kruiden op de mierenlooproute leggen. Dan raken ze verward. Praten we over een plaag dan kan je er beter een bestrijdingsdienst bij halen.
Welke overlast veroorzaakt ongedierte
Waarschijnlijk weet iedereen welke overlast ongedierte kan veroorzaken. We praten dan over bijvoorbeeld uitwerpselen, aangetast hout, gestoken worden door muggen, verontreinigd voedsel, knaagsporen, aangevreten papier, enzovoorts. Nu zal je teken niet in huis tegenkomen, tenzij bijvoorbeeld je hond ze mee naar binnen neemt of jezelf. Maar buiten in de tuin wel en teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken.
Een indeling
We kunnen ongedierte als volgt indelen:
- knaagdieren. Muizen en ratten dus.
- insecten. Oftewel diertjes met vleugels. Hier praten over veel verschillende dieren, onder meer muggen, vliegen en kevers
- geleedpotigen. Voorbeelden zijn duizendpoten en spinnen
Elke groep vereist vaak een andere aanpak. Van ongedierte zullen we er twee uitlichten, namelijk de boktor en de houtworm. Beide dieren tasten hout aan.
De boktor en de houtworm
Voorkomen dat de boktor en de houtworm hout aantasten, kan je proberen door het een goede bewerking te geven. Ze nestelen zich graag in onbewerkt hout. De boktor en de houtworm bestrijden is niet eenvoudig. Ze kunnen veel schade aanrichten in huis. Dat geldt zeker als ze in de dakconstructie zitten. Die zou zelfs op een gegeven kunnen instorten. Vanwege dat risico kan je het houtworm en boktor bestrijden beter aan een Bestrijdingsdienst overlaten. Die weet waar te kijken en de dieren, inclusief de larven van de boktor, effectief te bestrijden.