Je eerste puppy…

Spannend, vandaag komt je eerste puppy in huis. Je hebt er enorm naar toegeleefd en alle voorbereidingen zijn getroffen. Van de fokker heb je tijdens de bezoekjes aan het nest veel informatie gekregen. De fokker zal je uiteraard hebben verteld welk hondenvoer hij of zij adviseert. De fokker zal je een hoeveelheid brokken meegeven voor de eerste dagen dat de puppy bij jou in huis is. Vervolgens kun je zelf bepalen welk voer je voortaan gaat geven. De omschakeling, als je voor andere brokken zou kiezen, moet geleidelijk gaan. Je geeft de puppy de bekende brokken gemengd met een paar nieuwe brokken. Dit doe je enkele dagen, waarbij de hoeveelheid van de bekende brokken steeds minder wordt en van de nieuwe brokken steeds meer, totdat het voer van de fokker in zijn geheel is vervangen door het nieuwe hondenvoer.

 

Vers vlees of brokken

Naast brokken kun je kiezen voor vers vlees als hondenvoer. De keuze is aan jou, want de meningen verschillen hierover nogal, ook bij dierenartsen. Wanneer een hond vers vlees krijgt zal hij of zij minder ontlasting produceren dan bij brokken. Vers vlees vind je in de diepvries bij de dierenwinkel en in de supermarkten. Pens wordt vaak gekozen en honden vinden het heerlijk, de geur is voor het baasje niet zo lekker! Zowel bij het geven van brokken als bij vers vlees is het van belang dat er altijd een bak met fris water binnen het bereik van de hond staat. Ververs het water regelmatig, bij extreem warm weer nog vaker. Gooi het resterende water uit de bak in de tuin bij de planten, zo verspil je niets. Wanneer jij twijfelt of de hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt raadpleeg dan de dierenarts en kijk op de verpakking van het dierenvoer voor de samenstelling. De ontlasting van de hond is een goed middel om te bekijken of het voer goed bevalt. Deze moet vast zijn!

 

Bewaren brokken en vers vlees

Geef jij de hond brokken als voer dan bewaar jij dit in een afgesloten ton of groot blik, zodat er geen ongedierte in kan kruipen. Het is belangrijk dat het voer niet nat of vochtig wordt, omdat het kan gaan schimmelen. Voor een klein hondje hoef je geen heel grote zakken brokken te kopen, dan staat het te lang. Voor de grote hond koop je een grote zak, dat is voordeliger dan kleine verpakkingen. Vers vlees bewaar je in de diepvries. Je legt het vers vlees na aankoop meteen in de vriezer en haalt er op tijd de hoeveelheid uit, die je op een dag nodig hebt. Het ontdooien duurt lang, houd daar rekening mee. Laat vers vlees nooit staan, het trekt vliegen aan.

 

Heb je problemen met je hond die wijzen op een voedingsallergie, vraag advies bij de dierenarts, ook bij langdurige diarree en andere gezondheidsklachten. Soms heeft een hond tijdelijk dieetvoer nodig bijvoorbeeld als hij moet afvallen, na een operatie of bij langdurige diarree om de darmen tot rust te brengen. De dierenarts heeft daarvoor het juiste hondenvoer.